Schilderen met bijenwas: Encaustiek

Encaustiek is een schildertechniek, waarbij pigmenten vermengd worden met hete bijenwas, hars en nog een paar stoffen, in verschillende kleuren. De techniek is vermoedelijk rond 1000 v.Chr. ontstaan.

Megcheline Henselmans is gespecialiseerd in de techniek van de encaustiek en legt u tijdens een workshop van ca. 2 á 2½ uur de grondbeginselen en de geschiedenis uit. Om de technieken te demonstreren maakt ze gebruik van een speciaal strijkijzer dat gebruikt wordt om de gekleurde wasstaafjes te verwarmen en om mee te schilderen. Uiteraard gaat u ook zelf aan de slag om uw eigen schilderij van was te maken. U past de uitgelegde technieken toe en ontdekt de verrassende mogelijkheden onder deskundige begeleiding. U hoeft hiervoor niet te kunnen tekenen of schilderen, deze techniek kan iedereen leren. Daarnaast is veel ruimte voor experiment en creatieve uitingen. U hoeft niets mee te brengen, alle benodigde materialen zijn aanwezig. De gemaakte werken mogen uiteraard mee naar huis worden genomen, na afloop van de workshop. Eventueel kunt u bij Megcheline de materialen aanschaffen om zo thuis verder te oefenen. Ook kunt u zich inschrijven voor een verdiepingsweekend cursus of een cursus voor gevorderden.
De kosten voor de workshop bedragen 32,50 euro per persoon Dit is inclusief gebruik van alle materialen, koffie, thee en iets lekkers. Wilt u het combineren met een lunch? Dan betaald u 47,50 euro per persoon.
LOKATIE: DE ZOETE GEEST, De Geest 4, 5439 NJ Linden

Volg samen met uw vrienden, familie, of collega’s een Workshop Encaustiek!
Vanaf 4 personen kunt u zelf een datum, tijd en workshop plannen in overleg met Megcheline, met eventueel aansluitend een lunch bij het Zoete Geest café. Ook kinderfeestjes voor kinderen vanaf 8 jaar behoort tot de mogelijkheden.

Voor informatie kunt altijd bellen (06 -22 19 12 44) of MAILEN 

Encaustic art of schilderen met bijenwas, een eeuwenoude schildertechniek. In het Nederlands wordt het ook wel encaustiek genoemd. Het woord encaustic komt van het Griekse woord enkaio en betekent “inbranden”. De bijenwas wordt namelijk verwarmd en bepaalde ingrediënten en zuivere kleur pigmenten worden er aan toegevoegd om zo laag over laag te schilderen. Honderden jaren voordat onze jaartelling begon werd er reeds met bijenwas gewerkt door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Het werd gebruikt om o.a. portretten te maken van (overleden) dierbaren en werd bij overlijden op de sarcofagen geplaatst. Tijdens opgravingen is gebleken dat deze portretten zeer goed bewaard zijn gebleven door de eeuwen heen. De beroemde Fayum Portretten uit de 1e -3 e eeuw uit Egypte zijn in deze techniek geschilderd.

Kijk eens naar DIT filmpje over de Fayum portretten

Voor informatie en materialen kunt altijd bellen (06 -22 19 12 44) of MAILEN 

Lees HIER meer over Encaustiek