Sinds 2016 zijn Corné en ik onze ideeën aan het uiteen zetten om van het weiland achter de boerderij een bezinningstuin te maken met een rijk florerend ecosysteem. Een plek als een paradijs voor mens, dier en plant. Aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Met alleen maar eetbare planten, struiken en bomen naar het ontwerp van de permacultuur. Het ontwerp omvat tevens het achtvoudige pad van Pantanjali, enkele stilte plekjes, een labyrint en een biologische moestuin.
Wie zin heeft om hieraan mee te werken en het fijn vindt om met de handen in de aarde te wroeten is van harte welkom. Het weiland moet een een fijne plek worden waar je heerlijk in de natuur bezig bent, het wonder van natuur mee maakt maar waar je tot rust kunt komen, je positief kunt opladen en waar je anderen ontmoet. We hopen een bijdrage te leveren aan het welzijn van o.a. mensen die veel stress ervaren, depressieve klachten of een burnout hebben. Zij zullen veel baat ondervinden bij het werken en vertoeven in de tuin.
We gaan de tuin opzetten volgens de permacultuur methode en de mindfulness gedachte. Het woord “permacultuur” is een samentrekking van “permanent agriculture” (duurzame landbouw), maar ook “permanent culture” (duurzame cultuur). In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd deze duurzame en zelfvoorzienende methode ontworpen op basis van natuurlijke ecosystemen door twee mannen. De Australiërs Bill Mollison en David Holmgren ontwikkelden een methode waarbij de samenhang tussen mens, plant en dier in harmonie is.
Vorige maand zijn Corné en ik naar het IVN in Beers geweest waar de lezing van Wouter van Eck over het fenomeen ‘Voedselbossen’ plaats vond . Wouter is de mede oprichter van het Ketelbos Voedselbos of te wel eetbare bostuin te Groesbeek. Een voormalige akker van 2.4 ha die hij samen kocht met een vriend en waarop zij de het voedselbos opzette volgens de ontwerp methode van de permacultuur. Een tuin vol met eetbare en nuttige planten. Volgens de permacultuur worden er zeven lagen beplanting gezet. De eerste laag bestaat uit hoge bomen, dan lagere bomen, daarna grote struiken, lage struiken, klim en kruip planten, kruiden, bloemen en groenten. Op deze manier worden alle ecologische niches gevuld. ‘Hierdoor wordt de zon en de bodem optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten en is onkruid een veel kleiner probleem. Door verschillende lagen voedsel onder elkaar te groeien zoals in dit systeem wordt ook de opbrengst per vierkante meter groter. Ten slotte heb je met een eetbare bostuin op termijn telkens minder onderhoud omdat het een ecosysteem is wat grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-ecosystemen. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een eetbaar bos maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dit heeft voordeel voor de mensen en voor de natuur’. (bron: Permacultuur Nederland)
In januari 2017 hebben we contact gehad met Lenie Jansen en Piet Selten van de Bijenvereniging Mill, omdat we op zoek zijn naar een imker die een weiland zoekt voor zijn bijen. De bijen belangrijk voor de bevruchting van de fruit bomen en struiken en tevens een mooie bijdrage aan de natuur. Wilde bloemen en kruiden krijgen ook een plek in de tuin, waardoor de bijen genoeg voedsel hebben. We hopen hiermee ook diverse vlindersoorten aan te trekken. Zo zijn er al vlindereitjes gespot van de zeldzame en bijna uitgestorven zijn, zoals de sleedoornpage.
In weilanden en akkers zijn steeds minder vlinders te vinden. Dat blijkt uit de jaarlijkse vlinderstand van De Vlinderstichting. Een belangrijke oorzaak is de voortdurende intensivering van de landbouw, waardoor er steeds minder bloemen te vinden zijn.
Al met al is het een bijzonder belangrijke bijdrage voor mens, natuur en dier om van ons weiland een voedselparadijs te maken.