Home » Uncategorized » Zoete Geest Weide wordt Permacultuur Voedselweide

Zoete Geest Weide wordt Permacultuur Voedselweide

Zoete Geest Weiland wordt Voedselweide

Sinds 2016 zijn wij onze ideeën aan het uiteen zetten om van het weiland achter de boerderij een prachtige paradijselijke voedsel en vlindertuin te maken, een tuin met eetbare planten en bomen. Daarbij enkele stilte plekjes, een kikkerpoel, een labyrint, een biologische moestuin. Een plek waar mensen tot rust kunnen komen, zich positief kunnen opladen en zich kunnen verbinden met de natuur. Daarbij wordt gewerkt met de permacultuur methode en de mindfulness gedachte. Mensen die veel stress ervaren, depressieve klachten of een burnout hebben zullen veel baat ondervinden bij het werken en vertoeven in de tuin.

Het woord “permacultuur” is een samentrekking van “permanent agriculture” (duurzame landbouw), maar ook “permanent culture” (duurzame cultuur). In de jaren '70 van de vorige eeuw werd deze duurzame en zelfvoorzienende methode ontworpen op basis van natuurlijke ecosystemen door twee mannen. De Australiërs Bill Mollison en David Holmgren ontwikkelden een methode waarbij de samenhang tussen mens, plant en dier in harmonie is.

Vorige maand zijn Corné en ik naar het IVN in Beers geweest waar de lezing van Wouter van Eck over het fenomeen 'Voedselbossen' plaats vond . Wouter is de mede oprichter van het Ketelbos Voedselbos of te wel eetbare bostuin te Groesbeek. Een voormalige akker van 2.4 ha die hij samen kocht met een vriend en waarop zij de het voedselbos opzette volgens de ontwerp methode van de permacultuur. Een tuin vol met eetbare en nuttige planten. Volgens de permacultuur worden er zeven lagen beplanting gezet. De eerste laag bestaat uit hoge bomen, dan lagere bomen, daarna grote struiken, lage struiken, klim en kruip planten, kruiden, bloemen en groenten. Op deze manier worden alle ecologische niches gevuld. 'Hierdoor wordt de zon en de bodem optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten en is onkruid een veel kleiner probleem. Door verschillende lagen voedsel onder elkaar te groeien zoals in dit systeem wordt ook de opbrengst per vierkante meter groter. Ten slotte heb je met een eetbare bostuin op termijn telkens minder onderhoud omdat het een ecosysteem is wat grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-ecosystemen. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een eetbaar bos maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dit heeft voordeel voor de mensen en voor de natuur'. (bron: Permacultuur Nederland) 

In januari 2017 hebben we contact gehad met Lenie Jansen en Piet Selten van de Bijenvereniging Mill, omdat we op zoek zijn naar een imker die een weiland zoekt voor zijn bijen. De bijen belangrijk voor de bevruchting van de fruit bomen en struiken en tevens een mooie bijdrage aan de natuur. Wilde bloemen en kruiden krijgen ook een plek in de tuin, waardoor de bijen genoeg voedsel hebben. We hopen hiermee ook diverse vlindersoorten aan te trekken. Zo zijn er al vlindereitjes gespot van de zeldzame en bijna uitgestorven zijn, zoals de sleedoornpage.

In weilanden en akkers zijn steeds minder vlinders te vinden. Dat blijkt uit de jaarlijkse vlinderstand van De Vlinderstichting. Een belangrijke oorzaak is de voortdurende intensivering van de landbouw, waardoor er steeds minder bloemen te vinden zijn.
Al met al is het een bijzonder belangrijke bijdrage voor mens, natuur en dier om van ons weiland een voedselparadijs te maken.