Artikel in Land Idee Magazine 2020

 

In de tuin wordt gewerkt aan een voedselbos en een biologische moestuin. We werken volgens de perma-cultuur methode. Daarmee stimuleren we de biodiversiteit en dragen we bij aan het welzijn van al het leven op aarde. In de boomgaard vol met eetbare bomen, struiken en planten staat een kas en een prieel van 5 meter doorsnede.  In de boerderij bevinden zich drie prachtige ruimten, opgeknapt met oude authentieke bouwmaterialen. Wij kiezen in alles wat we doen voor duurzaam, en werken zoveel mogelijk milieubewust en met liefde voor de natuur en elk dier. We serveren huisgemaakte vegetarische pure producten, het liefst uit eigen tuin en regio. We kopen lokaal, houden rekening met wat er te koop is in ieder seizoen. Zo dragen we bij aan een prachtige toekomst. Daarnaast werken we samen met  verschillende leveranciers en cateraars die samen met ons ervoor zorgen dat onze gasten optimaal genieten van hun bijzondere bijeenkomst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Land Idee maart / april 2020
Tekst: Frederike Krommendijk
Foto's:

Wie bij theetuin De Zoete Geest gaat zitten, kan tijdloos genieten. Van het mooie uitzicht op het water, van de met liefde bereide hapjes, van de hartelijkheid van eigenaresse Natascha van der Linden.
En als je in het voorjaar komt, word je omringd door honderden witte bloemschermen van fluitenkruid. ‘Dit is echt een ander wereldje’.

De Zoete Geest: theetuin met een (groen) hart

Natascha en haar man Corné kochten in 2016 een totaal vervallen boerderij in Linden, 15 kilometer onder Nijmegen. ‘Het is een ouderwetse langgevelboerderij, waarvan alleen het voorhuis een beetje leefbaar was. De rest was nog een echte stal, met beerputten en mestgeulen. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar wij zagen alleen maar mogelijkheden. Hier wilden we onze droom waarmaken’, vertelt Natascha.
En die droom was om een plek te creëren waar de hectische buitenwereld even heel ver weg lijkt. ‘Een eigen wereldje, waar je binnen stapt en geniet van de rust, de schoonheid, de stilte en de gemoedelijkheid. Alsof je even op vakantie bent, weg uit je dagelijkse sleur’. Daardoor ontstaat als vanzelf creativiteit. Dat heb je nodig om out of the box te kunnen denken.
Eén van de eerste dingen die ze aanpakten, was het snoeien van de struiken en het weghalen van een grote haag en een volière, die het uitzicht op het water belemmerden. ‘Wij hadden de plek juist voor het uitzicht gekozen, maar er stond van alles in de weg. We zijn echt als een gek gaan snoeien, maar hebben de mooie oude bomen laten staan’.
Asbestdaken werden weggehaald, de stalvloer er uit gehakt, de beerputten gedicht. De mooie balkenpartijen lieten we zitten. Corné hield zich bezig met de grote lijnen, Natascha meer met de details en de inrichting. ‘Maar we sjouwen ook rustig samen met loodzware balken hoor, of ik help een stoepje bestraten’. De Zoete Geest bestaat nu naast de enorme boerderij en 1 hectare grond ook nog uit een oud bakhuisje met de bar en twee tafels voor de gasten (‘Mijn Efteling-cafeetje noem ik dat’), een theehuis binnen met onder andere een vijf meter lange tafel en een grote zaal voor feestjes. Het enorme buitenterras met het uitzicht op de Kraaijenbergse plas. Steeds meer stellen weten De Zoete Geest te vinden als sfeervolle trouwlocatie. Maar er worden ook yogalessen gegeven en vergaderingen gehouden.
Al met al heeft Natascha de handen meer dan vol. Aan het opknappen van de boerderij en het aanleggen van de (moes)tuinen, decoreren van de theetuin, het verzorgen van de gasten, het bakken van alle home-made lekkernijen, meubeltjes opknappen.. ‘Ik heb wel moeten leren om dingen los te laten. Het kan hier niet perfect, er zit heus wel eens een spriet gras in de bestrating. Maar daar kijken gasten niet naar. Ze willen lekker verzorgd worden in een ongedwongen sfeer. Laatst was hier een vaste gast die ernstig ziek bleek te zijn. Die zat de hele middag op een kopje thee heerlijk van het uitzicht te genieten. Dan maak ik een praatje, breng eens wat lekkers. De aandacht die je geeft aan alles wat je doet is zo belangrijk’.

Bewust leven is voor Natascha heel belangrijk. De verbouwing werd zoveel mogelijk duurzaam uitgevoerd, met gebruikte bouwmaterialen. ‘Konden we ergens een mooie deurpartij met van die ruitjesramen op de kop tikken die als een harmonica dicht gaan, dan pasten we daar het plan gewoon op aan. Bijna alle meubilair en servies is tweedehands. Mensen boden ook spontaan spullen aan. Die gebruikte meubels geven veel meer sfeer, bijvoorbeeld door het mooie houtsnijwerk. Een likje verf erop en het heeft meteen karakter. Maar we zorgen wel dat het niet oubollig wordt’.
Door haar verleden als docent beeldende vorming/beeldend kunstenaar en de evenementenbranche heeft Natascha een goed gevoel voor organiseren, decoreren en sfeer maken. Tafels worden altijd met zorg aangekleed en met bloemen haalt ze het buitenleven binnen. ‘Ik houd heel erg van de natuur. We hebben een stukje voedsel-bos geplant voor de biodiversiteit. Die bomen zijn eerst natuurlijk maar klein, maar toen ik de eerste geplant had en achterom keek, zaten er al vogels in. Onze vijver was nog maar amper klaar of we hadden al 50 groene kikkers. Bij het water zien we sporen van dassen en herten en in onze bloemen wei zoemt het ’s zomers van de insecten. We hadden hiervoor een rijtjeshuis met een postzegeltuintje, dus ik kan nu helemaal los. Maar ook als je niet zoveel grond hebt als wij kun je veel doen om de natuur een handje te helpen’, vindt ze.
Haar liefde voor de natuur en dierenwelzijn maakt dat ze in de theetuin alleen vegetarische en soms ook vegan gerechten serveert. ‘Ik houd zo veel van dieren en vind de bio-industrie zo vreselijk dat het voor mij geen optie is om vlees te serveren. Maar een eitje van onze eigen kippen sla ik niet af, hoor. We hebben een kleine menu kaart en voor elk wat wils. We leggen er geen nadruk op dat we hier vegetarisch koken en eigenlijk horen we er nooit iemand over.
Haar gerechten vallen zo in de smaak dat ze zelfs aanvragen kreeg voor een vegetarische kookcursus. ‘Dat had ik nog nooit gedaan, maar het was ontzettend leuk. Je leert mensen nieuwe dingen ontdekken en bewust worden van wat ze eten’. Als gasten vragen wat er in de soep van de dag zit, laat Natascha ze altijd eerst even proeven en daarna mogen raden wat ze denken dat er in de soep zat. ‘Dan laten mensen zich verrassen. Achteraf verklap ik dan wat erin zat. Laatst had ik een heerlijke soep met kokos. Toen zei iemand eerlijk: als je dat vooraf had gezegd, had ik het niet geproefd. Je moet mensen ook een beetje meenemen ’.
Dat Natascha voorheen bij haar vader in het bedrijf meehielp met het organiseren van evenementen, komt nu goed van pas. En haar opleiding tot mindfullness trainer helpt om aandacht te geven aan het moment en kalm te blijven in drukke periodes. ‘Als het hier op een mooie lentedag vol zit, moet je doorbuffelen. In het begin heb ik echt wel eens gedacht: Dit moet beter kunnen. Ik stond om elf uur ’s avonds namelijk nog af te wassen. Maar je wordt er vanzelf handiger in, en gelukkig kan ik goed organiseren’.
Tot nu toe waren we elke dag geopend maar in de toekomst wil ik liefst alleen op afspraak open. Dan kan ik met rust een aandacht werken, dat is fijner voor de gasten en voor onszelf. Op mijn gemak recepten bedenken, koken, de tafel mooi dekken, mijn atelier in orde maken om weer les te kunnen geven of zoals laatst met meerder inspirerende mensen een fotoshoot doen voor onze trouwlocatie, dat is zo fijn’.
Al met al voelen Natascha en Corné zich in hun element, ook al werken ze keihard. ‘We zijn altijd bezig. ’s Avonds kijken andere mensen tv, wij hebben niet eens een tv. In de zomer werken we buiten, met slecht weer is er altijd nog wel een muur te schilderen of een meubeltje op te knappen, of zijn we bezig met de uiteindelijke inrichting van de ruimten boven. Maar als we ’s ochtends al vroeg buiten zitten te ontbijten met uitzicht op het water en de bootjes die voorbij varen, dan zeggen we: hier vliegt een ander de halve wereld voor over. We zijn bevoorrecht dat we hier mogen wonen. En van mensen lekker verwennen krijg ik gelukkig heel veel energie’.