Cursus Ondergronds gezwam

Cursus Ondergronds gezwam in Linden
zaterdag 16 april 2022 van 10.00 tot 16.30 uur

De bijzondere eigenschappen van de bodem onder een voedselbos
Introductie
Een gezond voedselbos is zeer goed bestand tegen extreem weer, maar daarvoor is een gezonde bodem doorslaggevend. Alle problemen die bij eenjarigenteelt horen, zoals erosie, uitspoeling van nitraten, biodiversiteitsverlies, holle calorieën, CO[2]-uitstoot, ziektes, plagen, droogtegevoeligheid, verslemping enzovoorts kun je opvangen door te werken met vaste gewassen. Voedselbossen zijn dan ook een geweldige aanvulling op andere voedselproductiesystemen, waardoor er nog veel meer diversiteit komt.

Inhoud
Deze cursus gaat over het onzichtbare deel van een voedselbos: de bodem, het kloppend hart van elk bos. Die bodem is heel anders dan die van een moestuin. Deze cursus gaat onder andere over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken en symptomen bestrijden in een voedselbos, hoe slechter het ermee gaat. We moeten erop leren te vertrouwen dat de natuur meer ervaring heeft dan wij.

Doelgroep
Deze cursus is ideaal voor mensen die een voedselbos willen opzetten, of al aan het opzetten zijn, maar zeker ook voor iedereen die er een op zijn land krijgt (en dus ook voor gemeentes, provincies en waterschappen).

Meer info over Marc Siepman  HIER 
AANMELDEN HIER

OF VIA 06 40174029 (WHATSAPP)